Japońskie potrawy słyną z bardzo wyraźnych smaków. Inaczej jest z tą przystawką przygotowaną na bazie łososia i pieczarek. Wrażenia degustacyjne będziemy mieli gwarantowane, bo nie zabraknie tu sosu sojowego, miodu i limonki.
Składniki:
- 100 g łososia ugotowanego metodą sous-vide
- 2 filiżanki ugotowanego ryżu do sushi
- 2 brązowe pieczarki (tzw. borowikowe)
- Do dekoracji: listki kolendry
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego (jasnego)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rybę, a w międzyczasie gotujemy ryż.
Pieczarki należy pokroić na cienkie plasterki, ale zwracajmy uwagę na to, aby nie były zbyt cienkie. Następnie grillujemy je na patelni grillowej.
W rondelku umieszczamy składniki sosu. Gotujemy tak długo, aż sos zrobi się gęsty. Układamy na talerzach ryż w estetyczny sposób. Kawałki łososia natomiast przeplatamy pieczarkami. Polewamy sosem i na koniec dekorujemy jeszcze listkami kolendry.