Są takie dania, które uwielbiamy i przygotowujemy błyskawicznie. Należy do nich frittata z mozarellą, której przygotowanie zabierze nam niewiele więcej czasu, aniżeli usmażenie jajecznicy. Nie potrzebujemy też dużej ilości składników.
Składniki:
- 2 łyżki sera tartego mozarella
- 4 jajka
- 1 papryka czerwona
- 2 garści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Jednym z najważniejszych składników uwagi na wyrazisty smak jest w tym przypadku papryka. Bierzemy warzywo i kroimy w paski. Do miski wbijamy jajka. Teraz wrzucamy do środka czerwoną paprykę i szpinak. To także moment, kiedy należy dodać czosnek i przyprawy. Całość dokładnie musi być wymieszana.
Następnie bierzemy naczynie żaroodporne i do środka wlewamy całą przygotowaną masę. Dodajemy mozarellę i oliwę z oliwek.
Tak przygotowana frittata musi się piec w piekarniku mniej więcej przez 25 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu wystarczy ją pokroić i podać na pięknych talerzach.