Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frittata z mozarellą 

frittata na talerzu

Są takie dania, które uwielbiamy i przygotowujemy błyskawicznie. Należy do nich frittata z mozarellą, której przygotowanie zabierze nam niewiele więcej czasu, aniżeli usmażenie jajecznicy. Nie potrzebujemy też dużej ilości składników. 

Składniki: 

  • 2 łyżki sera tartego mozarella 
  • 4 jajka 
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 garści szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • pieprz i sól 

Sposób przygotowania: 

Jednym z najważniejszych składników uwagi na wyrazisty smak jest w tym przypadku papryka. Bierzemy warzywo i kroimy w paski. Do miski wbijamy jajka. Teraz wrzucamy do środka czerwoną paprykę i szpinak. To także moment, kiedy należy dodać czosnek i przyprawy. Całość dokładnie musi być wymieszana. 

Następnie bierzemy naczynie żaroodporne i do środka wlewamy całą przygotowaną masę. Dodajemy mozarellę i oliwę z oliwek. 

Tak przygotowana frittata musi się piec w piekarniku mniej więcej przez 25 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu wystarczy ją pokroić i podać na pięknych talerzach.

Powiązane posty