Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Odpowiednio przygotowane frytki belgijskie z sosem BBQ nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym.

Składniki

  • ziemniaki do pieczenia – 1 kilogram
  • sos BBQ – 5 łyżek
  • olej – 500 mililitrów
  • cukier – 2 łyżeczki
  • kolendra świeża – 0.5 pęczka
  • ząbek czosnku – 1 sztuka
  • majonez – 2 łyżki
  • chilli mielone – 1 szczypta

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy na grube frytki. Przekładamy je do wrzącej wody z cukrem. Gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy ziemniaki i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie w misce mieszamy majonez, chili, roztarty czosnek, sos BBQ i posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, do którego partiami wrzucamy frytki.

Frytki smażymy ok. 3 minut. Wyjmujemy je, ponownie rozgrzewamy olej i znowu zanurzamy w nim frytki. Smażymy je do momentu uzyskania złocistej barwy. Tak przygotowane frytki belgijskie podajemy z solą i przygotowanym wcześniej sosem BBQ.

Powiązane posty