Odpowiednio przygotowane frytki belgijskie z sosem BBQ nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym.
Składniki
- ziemniaki do pieczenia – 1 kilogram
- sos BBQ – 5 łyżek
- olej – 500 mililitrów
- cukier – 2 łyżeczki
- kolendra świeża – 0.5 pęczka
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- majonez – 2 łyżki
- chilli mielone – 1 szczypta
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy na grube frytki. Przekładamy je do wrzącej wody z cukrem. Gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy ziemniaki i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie w misce mieszamy majonez, chili, roztarty czosnek, sos BBQ i posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, do którego partiami wrzucamy frytki.
Frytki smażymy ok. 3 minut. Wyjmujemy je, ponownie rozgrzewamy olej i znowu zanurzamy w nim frytki. Smażymy je do momentu uzyskania złocistej barwy. Tak przygotowane frytki belgijskie podajemy z solą i przygotowanym wcześniej sosem BBQ.