Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frytki z sosem serowym

Frytki to niezastąpiona przekąska na każdą okazję. Można je przygotować jako poczęstunek na imprezę, lekką kolację czy dodatek do rodzinnego seansu filmowego w domu. Ten prosty przepis kulinarny pomoże Ci przygotować najlepsze frytki.

Frytki

  • frytki mrożone – 300 g
  • papryka mielona słodka – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Sos serowy

  • masło – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna – 1 łyżeczka
  • ser cheddar – 100 g
  • śmietana 30% – 150 ml
  • gałka muszkatołowa – 0,25 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku

Dodatkowo

  • cebula dymka – 2 łyżki
  • papryczka chili czerwona – 1 szt.

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 220 oC. Frytki równomiernie wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy solą oraz papryką w proszku.

W czasie gdy pieką się frytki, my zajmujemy się sosem. Ścieramy ser na grubych oczkach tarki, a w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i mieszamy całość przez minutę. Gdy pojawi się jasna zasmażka, stopniowo wlewamy śmietanę, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzamy całość do wrzenia, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy starty ser cheddar, sól oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy jeszcze chwilę.

Frytki podzielone na porcje polewamy przygotowanym sosem serowym. Całość posypujemy posiekaną cebulą i papryczką chili.

Powiązane posty