Kuchnia włoska nie ma sobie równych, a jej siłą niejednokrotnie jest prostota. Okazuje się, że wystarczy umiejętnie połączyć tylko kilka składników, aby otrzymać danie smaczne i niezwykle syte. Gnocchi ze szpinakiem to właśnie potrawa, która ma wspaniały maślany aromat i piękny kolor.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 żółtko
- 100 g mąki pszennej
- Sól
- pieprz Czarny
- 2 łyżki masła
- 120 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki, ale bez obierania. Obierzemy je, dopiero gdy ostygną. Potem ścieramy na tarce i przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Następnie wbijamy do nich żółtko i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy razem, aż powstanie ciasto ziemniaczane.
Teraz wyrabiamy ciasto, a gdy będzie gotowe, dzielimy na większe kawałki. Z każdego będziemy formować pasek. Następnie dzielimy na małe partie, a potem odbijamy na nich ząbki widelca. W ten sposób kluski będą miały charakterystyczny kształt.
Potrzebna będzie duża patelnia, na której rozgrzewamy masło. Dodajemy liście szpinaku, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smażymy razem, aż liście stracą objętość.
Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Gdy doprowadzimy ją do wrzenia, wrzucamy kluski. Czekamy, aż zaczną wypływać i po 60 sekundach wyławiamy kluski. Potem przekładamy je na patelnię ze szpinakiem i podgrzewamy kilka minut.
Pozostaje jeszcze dodać starty parmezan i trochę wody, w której gotowały się wcześniej kluski/ podgrzewamy chwilę i już można je podawać na talerze.