Masz ochotę na ciepłe i proste śniadanie? Grzanki z pomidorami i serem zawsze będą najlepszym rozwiązaniem!
Składniki:
- ok. 300 g pomidorków koktajlowych
- ok. 200 g roladki koziej pleśniowej
- pieczywo (np. wiejski chleb na zakwasie, ciabatta)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Włączamy funkcję grilla w piekarniku lub ustawiamy go na 230 oC. Na blachę żaroodporną wykładamy poprzekrajane na pół pomidorki, które doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrapiamy oliwą i całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie przekładamy je na pokrojone pieczywo, przykrywamy plastrami koziego sera, tymiankiem, miodem i polewamy oliwą. Całość wkładamy do piekarnika jeszcze na 3 minuty.