Nie ma to jak stare sprawdzone tradycyjne polskie przysmaki, o których niestety czasami zapominamy. Przykładem jest gzik, który wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na terenie Wielkopolski i na Kujawach. Widać też wyraźnie, że w ostatnich latach danie zdobywa serca Polaków mieszkających w innych regionach, ale również turystów z zagranicy.
Składniki:
- ser twaróg półtłusty – 500 g
- śmietana 18% – 100 g
- cebula dymka – 0,5 pęczka
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 1 szczypta
Dodatki:
- chleb – 0,5 szt.
- rzodkiewka – 4 szt.
Sposób przygotowania:
Przede wszystkim musimy mieć pod ręką miseczkę, większą miskę i widelec.
W pierwszej kolejności musimy pokroić chleb. Pieczywo kroimy na kromki o takiej grubości, jaka akurat nam najbardziej odpowiada.
Teraz myjemy rzodkiewki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do miseczki.
Następnie do miski dodajemy twaróg i śmietanę. Całość musimy bardzo dokładnie rozgnieć widelcem tak, aby składniki się połączyły. Masa, która powstanie powinna być lekko grudkowata.
Cebulkę i szczypiorek płuczemy pod wodą, osuszamy i siekamy na drobno. Następnie dodajemy te składniki do miseczki z twarożkiem.
Teraz do twarożku dodajemy rzodkiewki i przyprawiamy. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gzik jest gotowy i podajemy go razem ze świeżym pieczywem. Na górę można posypać jeszcze koperek i szczypiorek.