Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gzik 

Gzik

Nie ma to jak stare sprawdzone tradycyjne polskie przysmaki, o których niestety czasami zapominamy. Przykładem jest gzik, który wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na terenie Wielkopolski i na Kujawach. Widać też wyraźnie, że w ostatnich latach danie zdobywa serca Polaków mieszkających w innych regionach, ale również turystów z zagranicy. 

Składniki: 

  • ser twaróg półtłusty – 500 g 
  • śmietana 18% – 100 g 
  • cebula dymka – 0,5 pęczka 
  • sól – 1 łyżeczka 
  • pieprz czarny – 1 szczypta 

Dodatki: 

  • chleb – 0,5 szt. 
  • rzodkiewka – 4 szt. 

Sposób przygotowania: 

Przede wszystkim musimy mieć pod ręką miseczkę, większą miskę i widelec. 

W pierwszej kolejności musimy pokroić chleb. Pieczywo kroimy na kromki o takiej grubości, jaka akurat nam najbardziej odpowiada. 

Teraz myjemy rzodkiewki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do miseczki. 

Następnie do miski dodajemy twaróg i śmietanę. Całość musimy bardzo dokładnie rozgnieć widelcem tak, aby składniki się połączyły. Masa, która powstanie powinna być lekko grudkowata. 

Cebulkę i szczypiorek płuczemy pod wodą, osuszamy i siekamy na drobno. Następnie dodajemy te składniki do miseczki z twarożkiem. 

Teraz do twarożku dodajemy rzodkiewki i przyprawiamy. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Gzik jest gotowy i podajemy go razem ze świeżym pieczywem. Na górę można posypać jeszcze koperek i szczypiorek. 

Powiązane posty