Pomysł na śniadanie, czyli domowy hummus. Jak go przygotować? Wystarczy kilka chwil i prostych składników.
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub domowej)
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie
Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z oliwą z suszonych pomidorów. Do masy dodajemy posiekane suche pomidory i resztę składników. Część drobno posiekanych pomidorów odkładamy na bok. Wszystko razem blendujemy. Masę przekładamy do miski i mieszamy z resztą pomidorów. Tak przygotowany domowy hummus podajemy ze świeżym pieczywem.