Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapka ze stekiem

Kanapka ze stekiem

Prosty pomysł na znakomitą kanapkę ze stekiem i majonezem truflowym.

Składniki na 2 kanapki:

  • 4 kromki chleba (np. z grubą i chrupiącą skórką na Guinnessie, razowego lub zwykłego bez dodatków)
  • 150-200 g smażonej i pieczonej polędwicy wołowej
  • 4 liście sałaty

Majonez truflowy:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki oliwy truflowej

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
  • 1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (do smaku)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub majonezu

Przygotowanie

Polędwicę podsmażamy obustronnie, a następnie pieczemy ją w piekarniku. Przygotowujemy 2 osobne miseczki. W jednej mieszamy wszystkie składniki na majonez truflowy, a w drugiej łączymy składniki na sos musztardowy. Do obu dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Teraz 2 kromki chleba smarujemy majonezem truflowym, a 2 kolejne – sosem musztardowym. Na kromkach z majonezem układamy mięso i sałatę. Przykrywamy chlebem posmarowanym sosem musztardowym. Gotowe!

Powiązane posty