Jabłecznik to chyba jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, choć nie tylko. Rumiana kruszonka i miękka beza, a także słodkie jabłka, to połączenie, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć. Jak przygotować jabłecznik? Odpowiedź da Ci ten prosty przepis.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy przesiać mąkę. Następnie dodajemy małe kawałki masła, cukier z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i żółtka. Kruszonkę rozcieramy w dłoniach.
Teraz odsypujemy jedną szklankę, a resztę ciasta przesypujemy do formy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko wyrównujemy łyżką.
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Potem lekko odciskamy je z soku i przekładamy na kruchy spód.
Białka natomiast ubijamy z cukrem tak, aby powstała sztywna błyszcząca piana. Następnie wykładamy ją na jabłka i posypujemy kruszonką.
Piekarnik powinien być nagrzany do 180°. Formę wstawiamy i pieczemy około 45 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Zanim podamy ciasto, można je posypać cukrem pudrem.