Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jabłecznik z kruszonką 

jabłecznik

Jabłecznik to chyba jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, choć nie tylko. Rumiana kruszonka i miękka beza, a także słodkie jabłka to połączenie, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć. Poniższy przepis jest szybki w realizacji, a co najważniejsze ciasto smakuje po prostu wspaniale. 

Składniki: 

  • 1 i 1/2 kg jabłek 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g masła 
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki 
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy przesiać mąkę. Następnie dodajemy małe kawałki masła, cukier z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i żółtka. Kruszonkę rozcieramy w dłoniach. 

Teraz odsypujemy jedną szklankę, a resztę ciasta przesypujemy do formy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko wyrównujemy łyżką. 

Obieramy jabłka i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Potem lekko odciskamy je z soku i przekładamy na kruchy spód. 

Białka natomiast ubijamy z cukrem tak, aby powstała sztywna błyszcząca piana. Następnie wykładamy ją na jabłka i posypujemy kruszonką. 

Piekarnik powinien być nagrzany do 180°. Formę wstawiamy i pieczemy około 45 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. 

Zanim podamy ciasto, można je posypać cukrem pudrem. 

Powiązane posty