Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajecznica ze szparagami 

jajecznica

Jajecznica to pożywne danie, a w dodatku jest proste do przygotowania. Nic więc dziwnego, że tak chętnie jest wybierana jako idealne śniadanie. Nie zawsze jednak musi być przyrządzane z tymi samymi składnikami. Jajecznica ze szparagami to przyjemna wariacja tradycyjnego przepisu.

Składniki: 

  • 150 g zielonych szparagów 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Najpierw szparagi należy umyć i osuszyć, a potem pozbyć się zdrewniałych końcówek. Kroimy je na kawałki, które powinny mieć długość około 3 cm. 

Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy, po czym doprawiamy solą i pieprzem. 

Rozgrzewamy patelnię razem z jedną łyżką masła. Szparagi należy smażyć 6 minut, ale często mieszając. Następnie dodajemy masło, które zostało i czekamy, aż się roztopi. 

Teraz wlewamy na patelnię roztrzepane jajka i energicznie mieszając, smażymy. 

Przekładamy jajecznicę na talerze, dopóki jest ciepła i jemy z ulubionym pieczywem. 

Powiązane posty