Jajecznica to pożywne danie, a w dodatku jest proste do przygotowania. Nic więc dziwnego, że tak chętnie jest wybierana jako idealne śniadanie. Nie zawsze jednak musi być przyrządzane z tymi samymi składnikami. Jajecznica ze szparagami to przyjemna wariacja tradycyjnego przepisu.
Składniki:
- 150 g zielonych szparagów
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw szparagi należy umyć i osuszyć, a potem pozbyć się zdrewniałych końcówek. Kroimy je na kawałki, które powinny mieć długość około 3 cm.
Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię razem z jedną łyżką masła. Szparagi należy smażyć 6 minut, ale często mieszając. Następnie dodajemy masło, które zostało i czekamy, aż się roztopi.
Teraz wlewamy na patelnię roztrzepane jajka i energicznie mieszając, smażymy.
Przekładamy jajecznicę na talerze, dopóki jest ciepła i jemy z ulubionym pieczywem.