Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Znakomity pomysł na śniadanie idealne. Jajecznica z kurkami sprawdzi się o każdej porze roku. Jeśli nie ma świeżych grzybów, można sięgnąć po mrożone.

Składniki

  • jajko – 6 szt.
  • kurki – 200 g
  • śmietanka kremówka 30% – 30 ml
  • masło – 20 g
  • olej – 15 ml
  • natka pietruszki – 5 g
  • sól – 3,5 g
  • pieprz czarny – 1,5 g

Przygotowanie

Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy połowę masła i szczyptę soli. Kurki smażymy kolejne 2 minuty. Przekładamy je do osobnej miseczki.

Jajka roztrzepujemy w drugiej miseczce z solą, pieprzem i śmietanką. Rozpuszczamy na patelni resztę masła i przelewamy na nie masę jajeczną. Mieszamy po tym, jak jajka delikatnie się zetną. Dodajemy kurki i ponownie mieszamy.

Jajecznicę przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Powiązane posty