Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka na miękko

Jajka na miękko

Jajka na miękko ze złocistym, płynnym środkiem. W towarzystwie świeżego pieczywa z masłem jest to proste i wyborne śniadanie.

Składniki

  • Jajko – 4 sztuki
  • Woda – 250 ml
  • Ocet – 10 ml
  • Sól – 5 g

Przygotowanie

W garnku gotujemy wodę z octem i solą, które dodajemy, kiedy woda zacznie wrzeć. Jajka w temperaturze pokojowej ostrożnie wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Żeby jajka były idealne, gotujemy je równo przez 4,5 sekundy (najlepiej użyć minutnika). W ten sposób białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Ugotowane jajka od razu zalewamy chłodną wodą. Powinny w niej leżeć ok. 3 minuty. Po tym czasie od razu podajemy jajka w specjalnych kieliszkach do jajek.

Powiązane posty