Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka po wiedeńsku 

jajka po wiedeńsku

Miłośnicy gotowania czasami chcą przyrządzić sobie jakąś potrawę w sposób unikalny. Prawdziwie arystokratycznym przepisem są na pewno jajka po wiedeńsku. Warto pamiętać, że niekoniecznie może nam się uda przyrządzić takie danie za pierwszym razem, ale gdy nabierzemy trochę wprawy, to będziemy z pewnością za każdym razem uda nam się umiejętnie rozbić jajko. 

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Kluczowe w przypadku tego przepisu jest odpowiednie naczynie. Bierzemy więc rondelek i wlewamy wodę. Teraz należy wziąć jajka i rozbić je do szklanki żaroodpornej. Pamiętajmy, aby doprawić je pieprzem i solą, ale w żadnym wypadku ich nie mieszajmy. Wówczas cały plan spali na panewce. 

Teraz szklankę z jajkami ustawiamy w rondelku z gotującą się wodą. Musimy poczekać przez 5 minut. Taki czas jest wymagany, aby białko się ścięło. Gdy tak się już stanie, jajka po prostu przekładamy na talerzyk. 

Pozostaje tylko dodać masło i posypać z wierzchu jajka pietruszką albo na przykład szczypiorkiem. 

Danie świetnie będzie smakować ze świeżym pieczywem. 

Powiązane posty