Śledź pod każdą postacią to ryba niezwykle zdrowa. Często wykorzystywana jest jako składnik sałatek. Ta warstwowa sałatka nazywana jest m.in. śledziem pod pierzynką. Jej rodowód jest kresowy, a smak podkręcają buraczki i ziemniaki.
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 4 średnie ziemniaki
- 4 średnie buraki
- 2 cebule
- 5 łyżek majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Buraki i ziemniaki należy ugotować w mundurkach. Potem obieramy warzywa i kroimy w drobną kostkę.
Cebula i jajka ugotowane na twardo należy posiekać, ale drobno.
Natomiast filety śledziowe kroimy na nieduże kawałki. Porcjujemy je po prostu na oko tak, aby wygodnie można je było nabijać na widelec.
Potrzebne będzie szklane naczynie. To ważne, ponieważ w końcu chodzi o sałatkę warstwową. W szklanym naczyniu wyraźnie będzie widać wszystkie warstwy. Po kolei więc układamy najpierw ziemniaki, buraki, śledzie i cebulę. Przekładamy te składniki cienkimi warstwami majonezu.
W ten sposób tworzymy kilka warstw, a na wierzchu umieszczamy posiekane jajka.