Posiłek spożywany w porze obiadowej wcale nie musi obfitować w dużą ilość składników. Wystarczą szparagi i jajka, aby poczuć się sytym. Poniższy przepis to także dobra opcja, jeżeli wybieramy dietetyczny lunch. A połączenie smaków jest w tym przypadku rzeczywiście niezwykłe.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 8 jajek
- sól
- szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania:
Usuwamy końce szparagów – te, które są zdrewniałe. Dobrą część, która nadaje się do jedzenia, gotujemy przez około 5 minut w osolonej wrzącej wodzie. Znak, że są gotowe, rozpoznamy po tym, gdy warzywa staną się miękkie, aczkolwiek nie mogą być rozgotowane. Potem szparagi odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Układamy szparagi i wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy.
Smażymy je tak długo, aż białko całkowicie się zetnie. Postępujemy tak jak w przypadku jajek sadzonych na jedną stronę. Zwracamy więc uwagę, aby żółtko pozostało płynne.
Takie danie najlepiej będzie smakować z zieloną sałatą albo kawałkiem pełnoziarnistej bułki.