Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapki z rzodkiewką i boczkiem

Kanapki z rzodkiewką i boczkiem

Kanapki z chrupiącej bagietki z roztopionym serem gorgonzola, chrupiącym boczkiem, sałatą i dużą porcją marynowanej rzodkiewki. Doskonały pomysł na sycące śniadanie.

Składniki

  • Rzodkiewki – 6 sztuk
  • Boczek – 4-6 plasterków
  • Bagietka – 1/3 sztuki
  • Sałata – 4 liście
  • Ser gorgonzola (lub inny z niebieską pleśnią) – 70 g

Marynata do rzodkiewki:

  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • Ocet ryżowy – 2 łyżki (lub 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny)
  • Oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Rzodkiewki kroimy na jak najcieńsze plasterki, umieszczamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, oliwę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Boczek smażymy na patelni z obu stron, aż stanie się chrupiący. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Bagietkę kroimy w poprzek na 2 części, a następnie każdą z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Opiekamy w tosterze lub opiekaczu, aż stanie się chrupiąca.

Na jednej połówce każdej bagietki rozsmarowujemy ser gorgonzola, następnie układamy plasterki boczku i wyjmujemy rzodkiewki z marynaty, kładąc je na wierzchu. Dodajemy liście sałaty i przykrywamy drugą połówką bagietki.

Jeśli chcemy zapiec kanapki w opiekaczu lub zgrzewarce, umieszczamy w bagietce jedynie ser gorgonzola i boczek. Rzodkiewkę i sałatę dodajemy po podgrzaniu.

Powiązane posty