Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kawa mrożona 

kawa mrożona

Kawa mrożona w upalne dni przywraca nas do życia. Orzeźwia jak nic innego i wcale nie musimy jej kupować w barze. Przygotowana w domu nabiera dodatkowego aromatu. A wystarczy do tego prosty przepis na ice coffee, nieco zimnego mleka i espresso.

Składniki: 

  • 50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso) 
  • kilka kostek lodu 
  • 100 ml zimnego mleka (lub więcej, jeśli wolimy bardziej mleczną ice coffee) 
  • ulubione dodatki, np. bita śmietana, gałka lodów waniliowych 

Sposób przygotowania: 

Będziemy potrzebować wysokiej szklanki lub kilku, jeżeli kawę chcemy przygotować dla kilku osób. Wrzucamy kostki lodu i dodajemy zimne mleko. Wlewamy je do połowy szklanki. 

Teraz zanurzamy łyżeczkę, ale wypukłą stroną do góry. Właśnie po niej cienkim strumyczkiem musimy wlewać kawę. To dzięki temu napój będzie miał 2 warstwy. Na dole będzie warstwa czarna, a na Górze Biała. 

Taką kawę można ozdobić na przykład gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną. 

Powiązane posty