Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kebab w kajzerce 

kebab

Bary z kebabem obecne są już teraz nawet w najmniejszych miastach. Jeżeli lubicie tę potrawę, to można ją także spróbować przyrządzić samodzielnie w domu. Okazuje się, że wcale nie będzie to trudne zadanie.

Składniki: 

  • 400 gram mięsa wołowego 
  • Gotowa marynata w opakowaniu sosem czosnkowym 
  • 200 g papryki czerwonej 
  • 100 g czerwonej cebuli 
  • 80 ml majonezu 
  • 80 ml ketchupu pikantnego 
  • 8 średniej wielkości kajzerek 
  • 100 g startego żółtego sera 
  • 80 ml oleju słonecznikowego 

Sposób przygotowania: 

Mięso należy przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie plastry. Teraz przygotowujemy marynatę z sosem czosnkowym. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na 10 minut. 

Myjemy warzywa i kroimy w paski. Należy je podsmażyć na patelni, a następnie dodać zamarynowane mięso. Smażymy je do momentu, aż stanie się miękkie. 

Z bułek odkrawamy górną część i wyjmujemy miąższ. Bułki napełniamy przygotowanym farszem. Na koniec sypiemy na górę starty ser. 

Teraz kajzerki kładziemy na blachę, na której należy ułożyć papier do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piec należy przez 15 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. 

Powiązane posty