Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Keks 

Keks 

Nic tak nie smakuje, jak tradycyjne ciasto z bakaliami. Zamiast jednak kupować keks w sklepie, można go przyrządzić samodzielnie. Nie ryzykujemy tego, że w składzie ciasta będą różne chemiczne dodatki, a dodatkowo zyskujemy na świeżości. 

Składniki: 

  • 200 g masła 
  • 120 g cukru pudru 
  • 4 duże jajka 
  • odrobina soli 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 op. cukru wanilinowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • po 50 g: rodzynek, żurawiny lub fig, moreli, daktyli, obranych migdałów, skórki kandyzowanej pomarańczowej 
  • skórka starta z 1 pomarańczy 
  • 5 łyżek mleka 

Lukier:

  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 

Sposób przygotowania: 

Wcześniej należy wyjąć z lodówki jajko i masło. Potrzebna będzie także podłużna forma, która powinna mieć wymiar 11 x 25 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Wcześniej włączamy także piekarnik, aby rozgrzał się do 190°C. 

Oddzielamy żółtka od białek, a bakalie kroimy w kostkę. 

Następnie ubijamy z użyciem miksera masło z cukrem pudrem. Ma powstać jasna i puszysta masa. Najczęściej ubijanie trwa około 7 minut. 

Dodajemy żółtka, ale stopniowo równolegle ubijając masę. Musi się stać jasna i puszysta. 

Potrzebna też będzie oddzielna miska, w której będziemy ubijać jajka z odrobiną soli tak, aby powstała sztywna piana. 

W następnej misce musimy wymieszać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia razem z bakaliami i startą skórką z pomarańczy. 

Teraz przesypujemy do ubitego masła z żółtkami. Dodajemy jeszcze mleko i całość mieszamy łopatką. W trakcie mieszania dodajemy ubite białka. W momencie, gdy wszystkie składniki się połączą, wykładamy masę do formy i wyrównujemy powierzchnię. 

Następnie należy ją włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dekorujemy gęstym lukrem. Aby go zrobić, podgrzewamy sok z pomarańczy. Dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia. 

Powiązane posty