Wystarczy rzut oka na ten przepis, aby uznać go za bardzo oryginalny, ale z jakże pożądanym efektem. W końcu są tu bardzo zdrowe brokuły, a do ciasta nie dodaje się mąki. Jeżeli w przepisie są produkty z małą zawartością węglowodanów, to przygotowanie pizzy będzie rzeczywiście szybkie. Jeśli dbacie o sylwetkę, keto pizza jest dla was!
Składniki:
- 350 g brokułów
- 2 jajka
- 50 g startej mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Dodatki:
- 3 pieczarki, pokrojone na plasterki
- 60 g sera mozzarella
- 1 awokado, pokrojone na plasterki
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200°C. Potem brokuły myjemy i rozdzielamy na małe różyczki. Następnie z użyciem blendera rozdrabniamy je na okruchy wielkości ziarenka ryżu.
Blacha do pieczenia powinna być wyłożona papierem do pieczenia i to na nim rozkładamy okruchy brokułów. Należy użyć środkowego rusztu i piec przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy blachę i czekajmy, aż brokuły ostygną.
Teraz umieszczamy je w czystej ściereczce i wyciskamy. Pozbawione wilgoci mieszamy razem z jajkami, serem, solą i pieprzem. Taką masę rozkładamy na blaszce i lekko dociskamy. Ciasto ponownie pieczemy na środkowym ruszcie przez 10-15 minut.
Pozostaje jeszcze rozłożyć plasterki pieczarek i posypać tartym serem. Na wierzchu kładziemy jeszcze awokado. Ostatni etap to pieczenie przez 10 minut.
Keto pizza jest gotowa!