Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Keto pizza z brokułowym spodem 

keto pizza

Wystarczy rzut oka na ten przepis, aby uznać go za bardzo oryginalny, ale z jakże pożądanym efektem. W końcu są tu bardzo zdrowe brokuły, a do ciasta nie dodaje się mąki. Jeżeli w przepisie są produkty z małą zawartością węglowodanów, to przygotowanie pizzy będzie rzeczywiście szybkie. Jeśli dbacie o sylwetkę, keto pizza jest dla was! 

Składniki: 

  • 350 g brokułów 
  • 2 jajka 
  • 50 g startej mozzarelli 
  • 50 g startego parmezanu 
  • sól i pieprz 

Dodatki: 

  • 3 pieczarki, pokrojone na plasterki 
  • 60 g sera mozzarella 
  • 1 awokado, pokrojone na plasterki 

Sposób przygotowania: 

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200°C. Potem brokuły myjemy i rozdzielamy na małe różyczki. Następnie z użyciem blendera rozdrabniamy je na okruchy wielkości ziarenka ryżu. 

Blacha do pieczenia powinna być wyłożona papierem do pieczenia i to na nim rozkładamy okruchy brokułów. Należy użyć środkowego rusztu i piec przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy blachę i czekajmy, aż brokuły ostygną. 

Teraz umieszczamy je w czystej ściereczce i wyciskamy. Pozbawione wilgoci mieszamy razem z jajkami, serem, solą i pieprzem. Taką masę rozkładamy na blaszce i lekko dociskamy. Ciasto ponownie pieczemy na środkowym ruszcie przez 10-15 minut. 

Pozostaje jeszcze rozłożyć plasterki pieczarek i posypać tartym serem. Na wierzchu kładziemy jeszcze awokado. Ostatni etap to pieczenie przez 10 minut. 

Keto pizza jest gotowa! 

Powiązane posty