Takich trunków po prostu się nie zapomina. Co jest takiego niesamowitego w Ostrej Senioricie? Już na pierwszy rzut oka widać, że będzie to degustacja niezapomniana. wspaniały czerwony kolor po prostu przyciąga wzrok. Wyjątkowy smak zapewnia połączenie arbuza, pomidora z ostrą papryką.
Składniki:
- 100 g truskawek
- 100 g miąższu arbuza bez pestek
- jeden dojrzały pomidor
- jedna łyżeczka papryki ostrej w proszku
- jedna łyżeczka papryki słodkiej
- 100 ml litrów wody gazowanej
- Jedna limonka
- jedną łyżeczkę cukru brązowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- jedna gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
Usuwamy z truskawek szypułki. Najładniejsze sztuki zostawimy dla dekoracji. Z arbuza natomiast usuwamy pestki. Pomidora parzymy i usuwamy skórkę. Limonkę natomiast ocieramy ze skóry i wyciskamy sok. Czekoladę miksujemy w kielichu blendera tak, aby powstał pył.
Potrzebne będą szklanki do koktajli. Ich brzegi zanurzamy w soku z limonki, a potem w zmielonej czekoladzie. Tak przygotowane szklanki odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki, a więc truskawki, pomidora, arbuza, soki skórkę z limonki, cukier brązowy i obydwie papryki umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy jeszcze wodę gazowaną i kilka igieł świeżego rozmarynu. Teraz wszystko dokładnie rozdrabniamy, aż powstanie jednolita struktura.
Tak przygotowany napój można już rozlewać do szklanek. Ranty dekorujemy rozciętą truskawką i gałązką rozmarynu.