Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Koktajl penicylina 

Koktajl penicylina 

Co kryje się pod tą intrygującą nazwą? Mamy tu połączenie nowoczesnego koktajlu z tradycyjnym drinkiem. Przygotowuje się go na bazie szkockiej whisky, ale nie zabraknie tu także miodu i imbiru. Nierzadko się zdarza, że połączenie czasami pozornie nieprzystających do siebie smaków, daje piorunujące degustacyjne rezultaty. 

Składniki: 

  • syrop miodowo-imbirowy 
  • 0,5 szklanki miodu 
  • 0,5 szklanki wody 
  • 7-8 cm korzenia imbiru 

Koktajl penicylina: 

  • 60 ml szkockiej whisky 
  • 1,5 łyżeczka torfowej szkockiej 
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 20 ml syropu miodowo-imbirowego 
  • lód 
  • do dekoracji plasterki cytryny lub kandyzowanego imbiru 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie garnuszek, w którym razem musimy ze sobą połączyć wodę, miód, obrany i pokrojony w plasterki imbir. Tak przygotowane składniki ustawiamy na niedużym gazie. Podgrzewamy i cały czas mieszamy do momentu wrzenia. 

W momencie, gdy składniki już zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i jeszcze przez 5 minut podgrzewamy. Syrop powinien trochę zgęstnieć. Potem zdejmujemy do z ognia i czekamy, aż się w studzi. 

Po wystudzeniu przelewamy syrop do szklanej butelki albo słoiczka. Przechowujemy go w lodówce. 

Teraz potrzebny będzie shaker, do którego wrzucamy lód, dodajemy szkocką, syrop oraz sok z cytryny. Po zamknięciu shakera energicznie wstrząsamy nim do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą i wszystkie będą schłodzone. 

W ten sposób przygotowany koktajl przelewamy do szklanek z lodem. Następnie delikatnie na wierzch wlewamy łyżeczką tortową whisky. 

Można jeszcze udekorować taki koktajl wg własnego uznania. 

Powiązane posty