Koktajle z cytrusami są szczególnie orzeźwiające. Świetnie będą się sprawdzać w letnie upalne dni. Ten trunek będzie wyjątkowo bogaty w smaki, ponieważ oprócz pomarańczy zastosujemy tu maliny, truskawki i herbatę z hibiskusem.
Składniki:
Koktajl z czerwonych pomarańczy:
- Pomarańcza – 2 Szt.
- Herbata Z Hibiskusem – 1 Łyżeczka
- Maliny Mrożone – 60 G
- Truskawki Mrożone – 75 G
Do dekoracji:
- Pomarańcza – 0,5 Szt.
Sposób przygotowania:
Część składników musimy przygotować wcześniej. W zaparzaczu do herbaty umieszczamy susz hibiskusa i zalewamy gorącą wodą. Zaparzanie powinno trwać mniej więcej 10 minut. Po tym czasie odstawiamy herbatę, aby całkowicie ostygła.
Pomarańcze musimy najpierw obrać ze skórki. Potem dzielimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu blendera kielichowego. Dodajemy jeszcze truskawki i maliny. Wlewamy 3/4 szklanki zimnej herbaty z hibiskusa.
Teraz wszystkie przygotowane składniki musimy miksować tak długo, aż powstanie koktajl. Powinien być jednolity i gładki. Gdy konsystencja będzie już odpowiednia, napój przelewamy do wysokich szklanek albo kubków. Nie zapomnijmy też o pięknej dekoracji. Wykonana będzie z plasterków czerwonej pomarańczy.
Koktajl podajemy z ładnymi papierowymi słomkami.