Jeżeli macie ochotę na nietypową pastę kanapkową, to ten przepis może was zaskoczyć. Czy ktoś przecież sobie wyobraża, że można połączyć tofu z botwinką? A okazuje się, że jak najbardziej tak. Pasta będzie niezwykle pożywna, a dodatkowo ma wspaniały przyciągający wzrok kolor.
Składniki:
- botwina – 1 pęczek
- tofu, wędzone – 180 g
- czosnek główka – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- świeży koperek – 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Do przygotowania pasty będziemy potrzebować termorobota. Do pojemnika miksującego wkładamy odsączone tofu z koperkiem. Następnie wybieramy program „gotowanie”. Czas ustawiamy na 5 sekund, a obroty na 5. Miksujemy i wszystko przekładamy do miski.
Teraz do pojemnika miksującego wrzucamy obrane buraczki, a także liście z łodygami. Dodajemy jeszcze ząbek czosnku. Teraz wybieramy program „gotowanie” na 5 sekund, a obroty na 7, po czym znów miksujemy. Następnie dodajemy oliwę i podsmażamy składniki, wybierając program „przypiekanie”. Robimy to w temperaturze 120°C przez 10 minut z otwartą górną pokrywą.
Ze ścianek pojemnika zgarniamy składniki, po czym dodajemy tofu z koperkiem. Tym razem wybieramy program „gotowanie” z ustawieniem czasu na 5 sekund, a obroty na 2.
Pasta jest gotowa i wspaniale będzie smakować z dowolnym pieczywem.