Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet z kaszą jaglaną 

omlet

Omlety to dania bardzo smaczne najczęściej konsumowane na śniadanie, ale także na obiad. Głównym składnikiem są jajka, ale jeżeli dodamy jeszcze kaszę, powstanie potrawa wyjątkowo pożywna, a z dodatkiem cebulki niezwykle smaczna. 

Składniki: 

  • 1 jajo 
  • 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej 
  • 1/4 cebuli cukrówki 
  • 1/2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 
  • szczypiorek lub koperek do posypania 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Patelnię należy nasmarować niedużą ilością oleju rzepakowego. Następnie szatkujemy cebulę cukrówkę i delikatnie podsmażamy. Powinna się delikatnie zrumienić. 

Teraz jajko należy starannie roztrzepać i dodać trochę soli i pieprzu. Następnie dokładamy kaszę jaglaną i całość razem bardzo dokładnie mieszamy. 

Wylewamy na podsmażoną cebulę i smażymy przez chwilę z obydwu stron. Omlet będzie gotowy, gdy białka jaja się zetną. 

Sypiemy na wierzch szczypiorek albo koperek i podajemy z pieczywem lub warzywami sezonowymi. 

Powiązane posty