Omlety to dania bardzo smaczne najczęściej konsumowane na śniadanie, ale także na obiad. Głównym składnikiem są jajka, ale jeżeli dodamy jeszcze kaszę, powstanie potrawa wyjątkowo pożywna, a z dodatkiem cebulki niezwykle smaczna.
Składniki:
- 1 jajo
- 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
- 1/4 cebuli cukrówki
- 1/2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
- szczypiorek lub koperek do posypania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Patelnię należy nasmarować niedużą ilością oleju rzepakowego. Następnie szatkujemy cebulę cukrówkę i delikatnie podsmażamy. Powinna się delikatnie zrumienić.
Teraz jajko należy starannie roztrzepać i dodać trochę soli i pieprzu. Następnie dokładamy kaszę jaglaną i całość razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wylewamy na podsmażoną cebulę i smażymy przez chwilę z obydwu stron. Omlet będzie gotowy, gdy białka jaja się zetną.
Sypiemy na wierzch szczypiorek albo koperek i podajemy z pieczywem lub warzywami sezonowymi.