Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet z kaszą jaglaną 

omlet

Omlety to dania bardzo smaczne najczęściej podawane na śniadanie, choć czasem również na obiad. Głównym składnikiem są jajka. Po dodaniu kaszy jaglanej danie robi się sycące, kilka prostych składników może oczarować Cię smakiem.

Składniki: 

  • 1 jajo 
  • 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej 
  • 1/4 cebuli cukrówki 
  • 1/2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 
  • szczypiorek lub koperek do posypania 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Patelnię należy nasmarować niedużą ilością oleju rzepakowego. Następnie szatkujemy cebulę cukrówkę i delikatnie podsmażamy. Powinna się delikatnie zrumienić. 

Teraz jajko należy starannie roztrzepać i dodać trochę soli i pieprzu. Następnie dokładamy kaszę jaglaną i całość razem bardzo dokładnie mieszamy. 

Wylewamy na podsmażoną cebulę i smażymy przez chwilę z obydwu stron. Omlet będzie gotowy, gdy białka jaja się zetną. 

Sypiemy na wierzch szczypiorek albo koperek i podajemy z pieczywem lub warzywami sezonowymi. 

Powiązane posty