Kopytka domowe, znane także jako leniwe kluski, są pysznym daniem, które zna niemal każdy. Możemy je podawać zamiast ziemniaków do obiadu, chociaż ilość ich zastosowań jest znacznie większa. Kopytka domowe znakomicie smakują również ze świeżymi surówkami, a także z sosem pieczarkowym.
Składniki:
– Ziemniaki (ok. 10 sztuk)
– Mąka pszenna (1 szklanka)
– Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
– Jajko (1 sztuka)
– Sól (szczypta)
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy ziemniaki. W tym celu je myjemy i obieramy, a następnie gotujemy. Kiedy będą jeszcze ciepłe po ugotowaniu, ubijamy je z pomocą ręcznego tłuczka. Do tak powstałej masy wbijamy jajko i mąkę (oba rodzaje), a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. Powstała masa musi być bez grudek, gładka. Jeśli delikatnie się klei, to znaczy, że jest idealna.
Teraz w dużym garnku nastawiamy wodę na dużym palniku i gotujemy ją. Zanim woda zacznie wrzeć, posypujemy odrobiną mąki stolnicę. Z przygotowanej wcześniej masy odrywamy kawałki wielkości małego jabłka i formujemy z nich wałki o średnicy ok. 1.5 cm. Możemy spłaszczyć je z każdej strony. Do tego wystarczy użyć noża kuchennego. Te walki wycinamy w charakterystyczny kształt kopytek. Następnie wsypujemy do gotującej się wody szczyptę soli oraz przygotowane kopytka domowe (partiami). Gotujemy je przez ok 1.5 minuty od momentu wypłynięcia. W drugiej kolejności wybieramy je łyżką cedzakową i gotujemy kolejną partię. Jeśli kluski leniwe podajemy od razu, wystarczy przełożyć je do durszlaka. Jeśli mają jakiś czas odleżeć, warto polać je zimną wodą, żeby nie rozpadły się w międzyczasie.