Kremy zawsze bardzo dobrze sprawdzają się jako desery. Warto jednak eksperymentować i przejść na wyższy poziom. Wykwintny krem Brulee to zapowiedź kulinarnej rozkoszy i przyjemności rozpływającej się po całym ciele. Wystarczy do tego laska wanilii, kawa rozpuszczalna i kilka prostych składników.
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 1/2 litra śmietany
- 7 dag cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 6 żółtek
- 4 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i nożem wyskrobujemy ziarenka miąższu.
W rondlu należy zagotować śmietankę razem z białym cukrem i wanilią. W momencie, gdy śmietanka będzie się podnosić, zdejmujemy z ognia rondel.
Teraz gorącą śmietanę mieszamy z kawą. Żółtka z kolei lekko ubijamy, a potem dodajmy do nich, ale powoli po jednej łyżce ciepłą śmietanę. Cały czas delikatnie mieszamy.
Żaroodporne foremki napełniamy kremem, a następnie umieszczamy w piekarniku. Musi być nagrzany do 100°C. Pieczenie powinno trwać 50 minut.
Po wyjęciu foremek czekamy, aż ostygną, a następnie wstawiamy je do lodówki na 12 godzin.
Zanim podamy taki deser, każdą porcję najlepiej posypać jeszcze brązowym cukrem, a następnie zapiekać piekarniku do momentu, aż cukier się nie skarmelizuje.