Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krem Brulee 

krem deserowy

Kremy zawsze bardzo dobrze sprawdzają się jako desery. Warto jednak eksperymentować i przejść na wyższy poziom. Wykwintny krem Brulee to zapowiedź kulinarnej rozkoszy i przyjemności rozpływającej się po całym ciele. Wystarczy do tego laska wanilii, kawa rozpuszczalna i kilka prostych składników.

Składniki: 

  • 1 laska wanilii 
  • 1/2 litra śmietany 
  • 7 dag cukru 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
  • 6 żółtek 
  • 4 łyżki brązowego cukru 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i nożem wyskrobujemy ziarenka miąższu. 

W rondlu należy zagotować śmietankę razem z białym cukrem i wanilią. W momencie, gdy śmietanka będzie się podnosić, zdejmujemy z ognia rondel. 

Teraz gorącą śmietanę mieszamy z kawą. Żółtka z kolei lekko ubijamy, a potem dodajmy do nich, ale powoli po jednej łyżce ciepłą śmietanę. Cały czas delikatnie mieszamy. 

Żaroodporne foremki napełniamy kremem, a następnie umieszczamy w piekarniku. Musi być nagrzany do 100°C. Pieczenie powinno trwać 50 minut. 

Po wyjęciu foremek czekamy, aż ostygną, a następnie wstawiamy je do lodówki na 12 godzin. 

Zanim podamy taki deser, każdą porcję najlepiej posypać jeszcze brązowym cukrem, a następnie zapiekać piekarniku do momentu, aż cukier się nie skarmelizuje. 

Powiązane posty