Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krem Brulee 

krem deserowy

Kremy zawsze bardzo dobrze sprawdzają się jako desery. Warto jednak próbować trochę bardziej wykwintnych i cenionych wśród smakoszy. Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście do czynienia z kremem brulee, na pewno często będziecie z chęcią do niego wracać. Wspaniale będzie smakować z czekoladą albo bakaliami. 

Składniki: 

  • 1 laska wanilii 
  • 1/2 litra śmietany 
  • 7 dag cukru 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
  • 6 żółtek 
  • 4 łyżki brązowego cukru 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i nożem wyskrobujemy ziarenka miąższu. 

W rondlu należy zagotować śmietankę razem z białym cukrem i wanilią. W momencie, gdy śmietanka będzie się podnosić, zdejmujemy z ognia rondel. 

Teraz gorącą śmietanę mieszamy z kawą. Żółtka z kolei lekko ubijamy, a potem dodajmy do nich, ale powoli po jednej łyżce ciepłą śmietanę. Cały czas delikatnie mieszamy. 

Żaroodporne foremki napełniamy kremem, a następnie umieszczamy w piekarniku. Musi być nagrzany do 100°C. Pieczenie powinno trwać 50 minut. 

Po wyjęciu foremek czekamy, aż ostygną, a następnie wstawiamy je do lodówki na 12 godzin. 

Zanim podamy taki deser, każdą porcję najlepiej posypać jeszcze brązowym cukrem, a następnie zapiekać piekarniku do momentu, aż cukier się nie skarmelizuje. 

Powiązane posty