Nic tak nie zwieńcza obiadu jak jeszcze smaczniejszy deser. Polecamy wypróbować babeczki z budyniem, których przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a jest to rzeczywiście prawdziwe niebo w gębie!
Składniki:
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 kubki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szczypta soli
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 400 ml mleka
- 100 g masła
- 1 kubek truskawek
- cukier puder
- pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać do miski i dodać masło. Trzeba je pokroić nożem w taki sposób, aby po połączeniu z mąką przypominało kruszonkę. Teraz wbijamy żółtka, dodajemy sól i cukier. Wszystko należy zagnieść.
Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
Potem schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy. Należy je podsypywać mąką. Bierzemy szklankę albo foremkę i wycinamy kółka.
Foremki należy nasmarować masłem. Następnie ciastem wylepiamy wnętrza. Pamiętajmy, aby ciasto w foremkach było przed pieczeniem schłodzone.
Babeczki należy piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Potem odstawiamy je do przestygnięcia.
Budyń z kolei musimy wymieszać z 0,5 szklanki mleka, mąką i cukrem. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem masła. Gdy zaczyna się gotować, wlewamy stopniowo rozrobiony proszek. Następnie energicznie mieszając mniej więcej przez 1 minutę, gotujemy, aż wszystko zgęstnieje.
Potem odstawiamy do przestygnięcia, ale niecałkowicie. Babeczki wypełniamy i dekorujemy owocami.