Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Babeczki z budyniem 

babeczka z owocami

Nic tak nie zwieńcza obiadu jak jeszcze smaczniejszy deser. Polecamy wypróbować babeczki z budyniem, których przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a jest to rzeczywiście prawdziwe niebo w gębie! 

Składniki: 

  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru 
  • 2 kubki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szczypta soli 
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 400 ml mleka 
  • 100 g masła 
  • 1 kubek truskawek 
  • cukier puder 
  • pół szklanki cukru 

Sposób przygotowania: 

Mąkę należy przesiać do miski i dodać masło. Trzeba je pokroić nożem w taki sposób, aby po połączeniu z mąką przypominało kruszonkę. Teraz wbijamy żółtka, dodajemy sól i cukier. Wszystko należy zagnieść. 

Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej 45 minut. 

Potem schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy. Należy je podsypywać mąką. Bierzemy szklankę albo foremkę i wycinamy kółka. 

Foremki należy nasmarować masłem. Następnie ciastem wylepiamy wnętrza. Pamiętajmy, aby ciasto w foremkach było przed pieczeniem schłodzone. 

Babeczki należy piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Potem odstawiamy je do przestygnięcia. 

Budyń z kolei musimy wymieszać z 0,5 szklanki mleka, mąką i cukrem. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem masła. Gdy zaczyna się gotować, wlewamy stopniowo rozrobiony proszek. Następnie energicznie mieszając mniej więcej przez 1 minutę, gotujemy, aż wszystko zgęstnieje. 

Potem odstawiamy do przestygnięcia, ale niecałkowicie. Babeczki wypełniamy i dekorujemy owocami. 

Powiązane posty