Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kremowa tarta z brokułami 

Kremowa tarta z brokułami 

Taki obiad pamięta się na długo. Wygląda i smakuje wykwintnie, a w końcu z tego słynie kuchnia francuska. Wspaniały wypiek z warzywami i serem feta uchodzi za przysmak i na pewno przypadnie do gustu wszystkim znawcom pożywnych i smakowitych dań. 

O składniki: 

  • kruche ciasto na tartę: 
  • 120 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 300 g mąki pszennej 
  • pieprz czarny mielony 
  • sól 
  • nadzienie serowo-brokułowe: 
  • 150 ml śmietany 
  • 4 jajka 
  • brokuły 
  • 250 g sera feta 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cebula 
  • pieprz czarny mielony 
  • suszone oregano 
  • sól 

Sposób przygotowania 

Najpierw przygotowujemy ciasto na tartę. Trzeba więc połączyć mąkę pszenną z masłem. Dodajemy szczyptę soli, pieprz i żółtko. Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Potem ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki. 

Teraz myjemy brokuły i dzielimy na różyczki. Wkładamy do osolonej wrzącej wody na kilka minut. Nie możemy ich rozgotować. 

Obieramy cebulę i kroimy w plastry, a potem smażymy na złoty kolor. 

Teraz w misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy też pieprz, sól i suszone oregano. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser feta kroimy na małe kawałki. 

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę na tartę musimy nasmarować masłem albo innym tłuszczem. Potem wyciągamy ciasto z lodówki. Musimy je rozwałkować na cienki placek, a potem przełożyć do formy. Pamiętajmy, aby starannie obkleić wszystkie miejsca.. Nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy je do piekarnika na około 10 minut. 

Na gotowe ciasto nakładamy pokrojoną cebulę, kawałki brokuła i fetę. Zalewamy jeszcze masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. 

Powiązane posty