Taki obiad pamięta się na długo. Wygląda i smakuje wykwintnie, a w końcu z tego słynie kuchnia francuska. Wspaniały wypiek z warzywami i serem feta uchodzi za przysmak i na pewno przypadnie do gustu wszystkim znawcom pożywnych i smakowitych dań.
O składniki:
- kruche ciasto na tartę:
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 300 g mąki pszennej
- pieprz czarny mielony
- sól
- nadzienie serowo-brokułowe:
- 150 ml śmietany
- 4 jajka
- brokuły
- 250 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pieprz czarny mielony
- suszone oregano
- sól
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy ciasto na tartę. Trzeba więc połączyć mąkę pszenną z masłem. Dodajemy szczyptę soli, pieprz i żółtko. Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Potem ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Teraz myjemy brokuły i dzielimy na różyczki. Wkładamy do osolonej wrzącej wody na kilka minut. Nie możemy ich rozgotować.
Obieramy cebulę i kroimy w plastry, a potem smażymy na złoty kolor.
Teraz w misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy też pieprz, sól i suszone oregano. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser feta kroimy na małe kawałki.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę na tartę musimy nasmarować masłem albo innym tłuszczem. Potem wyciągamy ciasto z lodówki. Musimy je rozwałkować na cienki placek, a potem przełożyć do formy. Pamiętajmy, aby starannie obkleić wszystkie miejsca.. Nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy je do piekarnika na około 10 minut.
Na gotowe ciasto nakładamy pokrojoną cebulę, kawałki brokuła i fetę. Zalewamy jeszcze masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.