Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem zachwyci każdego smakosza. Jest słodkie, delikatne i kruche, a przy tym proste do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako deser po wytrawnym obiedzie, a także wieczorna przekąska. Można mieć przy tym pewność, że kruche ciasto z rabarbarem zniknie z blachy w ciągu jednego dnia.

Składniki:
– Mąka pszenna (2,5 szklanki)
– Jajka (5 sztuk)
– Masło (250 g)
– Cukier puder (3 łyżki)
– Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
– Cukier (1 szklanka)
– Budyń waniliowy (2 opakowania)
– Rabarbar (10 gałązek)

Przygotowanie:
Zaczynamy od przyrządzenia kruchego ciasta. W tym celu do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, a także proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki mieszamy, a dopiero później dodajemy do nich żółtka jajek i rozdrobnione masło. Następnie dokładnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części, które zawijamy w folię. Jedną część odkładamy do zamrażalnika, a drugą na ok. 1 godzinę do lodówki.
Stolnicę posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na niej ciasto z lodówki. Teraz przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36 x 24 cm. Całe ciasto równomiernie rozprowadzamy, a następnie gęsto nakłuwamy je widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC i pieczemy ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy, aby ostygła. Wykorzystujemy ten czas na umycie, obranie i pokrojenie rabarbaru. Warzywo układamy na upieczonym cieście.
Następnie ubijamy białka jajek ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Pianę ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dosypujemy jeszcze dwa opakowania budyniu i ponownie dokładnie mieszamy. Pianę równomiernie rozprowadzamy na rabarbarze. Następnie wyciągamy z zamrażalnika ciasto i ścieramy je na grubych oczkach tarki na wierzch piany umieszczonej w blasze. Tak przygotowane kruche ciasto z rabarbarem wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 oC, ale tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie wystarczy, że pyszne ciasto przestygnie i będzie gotowe do podania.

Powiązane posty