Kuchnia indyjska jest ceniona przez wiele osób, które unikają mięsa. Mnóstwo jest w niej witamin, ale to nie jedyna zaleta. To także bogactwo najróżniejszych smaków, a przykładem są właśnie te kulki ryżowe. To klasyczne danie indyjskie. Przygotujemy je błyskawicznie i rzeczywiście można się nim najeść.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki – “ryż smażony po indyjsku”
- 150 g sera mozarella
- 200 g ryżu
- Szczypiorek
- 2 jajka
- półtorej szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ryż. Robimy to razem z zawartością opakowania “ryż smażony po indyjsku”. Robimy to tak, jak wskazano na opakowaniu. Gdy składniki będą już usmażone, odstawiamy je odkryte do momentu wystudzenia. Szczypiorek natomiast musimy drobno posiekać.
W kolejnym etapie do ryżu dodajemy starty ser mozarella i właśnie szczypiorek. Składniki razem dokładnie mieszamy. Jeżeli będą dobrze wymieszane, to będziemy mogli rozpocząć formowanie kulek. Powinny być nieduże i mieć wielkość mniej więcej piłeczki ping pongowej. Dodatkowo możemy je także schłodzić.
Następnie potrzeba będzie miska. Rozbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je, wykorzystując trzepaczkę lub widelec.
Kulki możemy już obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Następnie smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, aż staną się złociście rumiane.