Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kulki ryżowe a’la arancini 

Kulki ryżowe a’la arancini 

Kuchnia indyjska jest ceniona przez wiele osób, które unikają mięsa. Mnóstwo jest w niej witamin, ale to nie jedyna zaleta. To także bogactwo najróżniejszych smaków, a przykładem są właśnie te kulki ryżowe. To klasyczne danie indyjskie. Przygotujemy je błyskawicznie i rzeczywiście można się nim najeść. 

Składniki: 

  • 1 opakowanie mieszanki – “ryż smażony po indyjsku” 
  • 150 g sera mozarella 
  • 200 g ryżu 
  • Szczypiorek 
  • 2 jajka 
  • półtorej szklanki bułki tartej 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Najpierw przygotowujemy ryż. Robimy to razem z zawartością opakowania “ryż smażony po indyjsku”. Robimy to tak, jak wskazano na opakowaniu. Gdy składniki będą już usmażone, odstawiamy je odkryte do momentu wystudzenia. Szczypiorek natomiast musimy drobno posiekać. 

W kolejnym etapie do ryżu dodajemy starty ser mozarella i właśnie szczypiorek. Składniki razem dokładnie mieszamy. Jeżeli będą dobrze wymieszane, to będziemy mogli rozpocząć formowanie kulek. Powinny być nieduże i mieć wielkość mniej więcej piłeczki ping pongowej. Dodatkowo możemy je także schłodzić. 

Następnie potrzeba będzie miska. Rozbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je, wykorzystując trzepaczkę lub widelec. 

Kulki możemy już obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Następnie smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, aż staną się złociście rumiane. 

Powiązane posty