Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak tandorii 

Kurczak tandorii 

To wywodzące się z kuchni indyjskiej danie zawdzięcza swoją popularność specjalnej marynacie. Będzie najlepiej smakować, jeżeli będziemy je marynować przez kilka godzin. Jeżeli jednak nie mamy na to czasu, to powinna to być minimum 1 godzina czasu, aby składniki mogły się połączyć. Danie świetnie smakuje z ryżem, sałatkami lub chlebkami naan.  

Składniki: 

  • 4 podudzia z kurczaka 
  • przyprawa w płynie Maggi 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki garam masala 
  • 0.5 łyżeczki kuminu mielonego 
  • jedna łyżeczka papryki mielonej 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Mięso kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Następnie w misce musimy wymieszać razem jogurt z przyprawą magii, a także pozostałymi przyprawami. 

W tak przygotowanej marynacie musimy zamarynować mięso kurczaka. Odstawiamy je na minimum 1 godzinę. Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby smak był bardziej intensywny i nie musimy się spieszyć, to najlepiej, aby mięso marynowało się przez kilka kolejnych godzin. 

Gdy minie już wymagany okres czasu, kurczaka można poddać obróbce termicznej. Będziemy go piec w piekarniku albo na rozgrzanym grillu. Mięso w piekarniku powinno się piec w temperaturze 200 ° przez około 30 minut. 

Powiązane posty