Kuchnia indyjska zawsze kojarzy nam się szeroką paletą przypraw. To one właśnie wpływają na tak niespotykane smaki, ale nadają także niesamowite kolory wszystkim daniom. Podobnie jest w przypadku tego przepisu. Kurczak w porach i sosie curry To danie, po zjedzeniu którego na pewno będziemy syci, ale też nie będziemy mogli zapomnieć wspaniałej kompilacji smaków. Potrawa jest dowodem, że nawet niedużej ilości składników mogą nam zapewnić niezapomniane przeżycia kulinarne.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka
- 1 por
- 250 ml śmietany
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka kroimy w nieduże paski. Pora natomiast musimy posiekać w krążki.
Następnie mięso przyprawiamy przyprawą do pikantnego kurczaka. Dodajemy jeszcze rozmaryn i polewamy sokiem z cytryny.
Następnie mięso i posiekanego pora układamy w naczyniu żaroodpornym. Teraz całość zalewamy śmietaną. Dodajemy curry i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec będziemy przez 40 minut.
Takie danie jest gotowe, a najlepiej będzie smakować z gotowaną soczewicą lub ryżem.