Czekoladowe, truskawkowe, karmelowe albo jagodowe – czyż nie takie smaki lodów najczęściej znajdujemy w sklepach? Na dłuższą metę może to być więc degustacja monotonna. Jest jednak na to rada, ponieważ można wykorzystać wspaniały przepis na indyjskie lody kulfi. To gwarancja smaku nieco bardziej orientalnego.
Składniki:
- 3 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki śmietanki
- 6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych
Sposób przygotowania:
Potrzebny będzie duży rondel, w którym wymieszamy mleko, śmietankę, szafran i strączki kardamonu. Wszystko należy doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć zmień. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, ale bez przykrycia. Należy też często mieszać i poczekać, aż objętość zmniejszy się do mniej więcej 3 szklanek. Gdy już tak się stanie, dosypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Wówczas zostawiamy do ostygnięcia.
Teraz przelewamy przez sitko do większej miski. Należy usunąć strączki kardamonu i dodać orzeszki pistacjowe.
Następnie kulfi wlewamy do 6 foremek. Powinny mieć objętość 1/2 szklanki. Wszystkie foremki przykrywamy folią spożywczą. Teraz lądują w zamrażalniku, gdzie mają pozostać przez 3 godziny. Alternatywnie można użyć foremek do lodów.
Po 3 godzinach lody można wyciągać i przekładać do miseczek. Świetnie będą smakowały ze świeżymi owocami i pistacjami.