Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Indyjskie lody kulfi 

Indyjskie lody kulfi 

Czekoladowe, truskawkowe, karmelowe albo jagodowe – czyż nie takie smaki lodów najczęściej znajdujemy w sklepach? Na dłuższą metę może to być więc degustacja monotonna. Jest jednak na to rada, ponieważ można wykorzystać wspaniały przepis na indyjskie lody kulfi. To gwarancja smaku nieco bardziej orientalnego. 

Składniki: 

  • 3 szklanki mleka w proszku 
  • 3/4 szklanki śmietanki 
  • 6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych 
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie duży rondel, w którym wymieszamy mleko, śmietankę, szafran i strączki kardamonu. Wszystko należy doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć zmień. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, ale bez przykrycia. Należy też często mieszać i poczekać, aż objętość zmniejszy się do mniej więcej 3 szklanek. Gdy już tak się stanie, dosypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Wówczas zostawiamy do ostygnięcia. 

Teraz przelewamy przez sitko do większej miski. Należy usunąć strączki kardamonu i dodać orzeszki pistacjowe. 

Następnie kulfi wlewamy do 6 foremek. Powinny mieć objętość 1/2 szklanki. Wszystkie foremki przykrywamy folią spożywczą. Teraz lądują w zamrażalniku, gdzie mają pozostać przez 3 godziny. Alternatywnie można użyć foremek do lodów. 

Po 3 godzinach lody można wyciągać i przekładać do miseczek. Świetnie będą smakowały ze świeżymi owocami i pistacjami. 

Powiązane posty