Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowy kwas chlebowy 

kwas chlebowy

Kwas chlebowy niezwykle popularny dekady temu, w ostatnich latach zaczął wracać do łask. Napój można znaleźć na półkach sklepowych bez żadnego problemu. Nie każdy jednak wie, że można go przygotować bardzo szybko w domowym zaciszu. Ważne, że będzie pozbawiony konserwantów, a na pewno sprawdzi się w upalne dni. 

Składniki: 

  • 1,5 kg chleba razowego 
  • 5 l wody 
  • 0,5 dag drożdży (lub 1 dag) 
  • kilka łyżek cukru 
  • rodzynki do smaku 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie chleb razowy. Pieczywo kroimy na kromki, a następnie opiekamy w piekarniku. 

Następnie grzanki należy pokruszyć i zalać 5 litrami przygotowanej ciepłej wody. Teraz dodajemy drożdże, ale pamiętajmy, aby dodać ich zimą 0,5 dag, a latem 1 dag. Dodajemy jeszcze cukier. 

Taką miksturę pozostaje już tylko przykryć i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie przecedzamy napój przez gęste sito i przelewamy do butelek. Dorzucamy jeszcze trochę rodzynek i zakręcamy. 

Taki smaczny kwas chlebowy możemy przechowywać w lodówce jeszcze przez 10 dni. 

Powiązane posty