Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dżem z magnolii 

dżem

Dżemy to idealny dodatek do placków albo naleśników. Wspaniale też smakują, gdy posmarujemy nimi chleb lub bułkę. Nie zawsze jednak słyszymy o dżemach zrobionych z kwiatów. Są jednak równie smaczne jak te z truskawek lub wiśni, a mowa o dżemie z magnolii. 

Składniki: 

  • płatki z 30 kwiatów magnolii, 
  • 300 g cukru, 
  • sok z 2 cytryn, 
  • 1 łyżka pektyny do dżemów. 

Sposób przygotowania: 

Zanim zabierzemy się za zbieranie płatków magnolii, zwróćmy uwagę, w jakim miejscu ona rośnie. Najważniejsze, aby było to naczynie czyste, czyli położone w dużej odległości od dróg i zanieczyszczeń miejskich. 

Po zebraniu płatków należy je dokładnie umyć. Można też jak najbardziej zbierać te kwiaty, które spadły, ale sprawdźmy, czy są jeszcze świeże. 

Następnie płatki mieszamy w misce razem z cukrem, sokiem z cytryn i pektyną. 

Teraz wszystko blendujemy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przekładamy ją do garnka i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać, ponieważ w ten sposób zapobiegniemy przypaleniu. 

Po tym czasie gorący dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach i szczelnie zamykamy. 

Powiązane posty