Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Labneh

Labneh

Domowy twarożek z odsączanego jogurtu greckiego. Przygotuj znakomity i popularny labneh.

Składniki:

  • Jogurt grecki – 650 g
  • Szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Jogurt grecki mieszamy z solą morską.

Przygotowujemy sitko zawieszone na garnku lub misce, wyłożone 2-3 warstwami gazy.

Przenosimy jogurt na gazę, zawiązujemy jej końce, tworząc sakiewkę, i lekko zaciskamy.

Zawieszamy sakiewkę nad miską, tak aby serwatka swobodnie do niej ściekała. Pozostawiamy na całą noc lub około 12 godzin.

Po upływie tego czasu rozwiązujemy supełek i przekładamy gotowy twarożek do miski lub na talerz.

Powiązane posty