Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody pistacjowe

Obecne lato jest wyjątkowo gorące i aż prosi się o to, aby przygotować pyszne lody pistacjowe. Poniższy przepis pozwoli zaznać nieco ochłody, a przy tym zapewni wielką przyjemność wszystkim smakoszom. Delikatne i kremowe lody pistacjowe są proste w przygotowaniu, chociaż muszą się mrozić przez dłuższy czas.

Składniki:
– Niełuskane pistacje solone (250 g)
– Cukier (80 g)
– Mleko (250 ml)
– Śmietanka 30% (280 g)
– Zielony barwnik spożywczy (odrobina, opcjonalnie)

Przygotowanie:
Śmietankę trzymamy w lodówce w celu jej schłodzenia. Przygotowanie lodów zaczynamy od obrania orzechów z łupinek (miękkich i twardych). Po oczyszczeniu ich zostanie około 120 gramów samych orzechów. Tak przygotowane pistacje mielimy na drobny piasek, aby w lodach można było wyczuć kawałki orzechów. Można także mielić je nieco dłużej w celu uzyskania konsystencji kremu.
Zmielone orzechy przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką mleka. Następnie wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Masę gotujemy przez pięć minut bez przykrywki. Następnie odstawiamy rondelek na bok, aby krem się ostudził. W tym momencie można również dodać zielony barwnik spożywczy. Po ostudzeniu masy przekładamy ją do lodówki.
Kolejnym krokiem jest wyjęcie schłodzonej śmietanki 30% i ubicie jej mikserem (30 sekund do 1 minuty). Teraz wyjmujemy schłodzoną masę orzechową z lodówki i dodajemy do niej ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do naczynia. Może to być szklana misa, choć równie dobrze sprawdzą się opakowania po lodach sklepowych. Lody pistacjowe mrozimy w temperaturze około -15 oC przez około 5 godzin. Po tym czasie będą gotowe do podania.

Powiązane posty