Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody tahini

Lody tahini

Jogurtowo-sezamowe lody. Pyszne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • Jogurt grecki – 660 g (2 duże opakowania)
  • Słodzone mleko skondensowane z puszki – 250 g
  • Pasta tahini z sezamu – 2 łyżki

Przygotowanie

Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego mleko skondensowane i tahini. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na kilka godzin do zamrażalki. Pamiętamy tylko, żeby co ok. 30 minut mieszać masę, dzięki czemu będzie ona gładka i pozbawiona kryształków lodu.

Tak przygotowane lody przekładamy do miseczek i polewamy sosem tahini.

Sos tahini możemy kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie. W tym celu wystarczy w równych porcjach wymieszać pastę tahini, sok z cytryny oraz syrop klonowy, a całość wzbogacić o owoc granatu i listki mięty do dekoracji.

Powiązane posty