Jogurtowo-sezamowe lody. Pyszne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu.
Składniki
- Jogurt grecki – 660 g (2 duże opakowania)
- Słodzone mleko skondensowane z puszki – 250 g
- Pasta tahini z sezamu – 2 łyżki
Przygotowanie
Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego mleko skondensowane i tahini. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na kilka godzin do zamrażalki. Pamiętamy tylko, żeby co ok. 30 minut mieszać masę, dzięki czemu będzie ona gładka i pozbawiona kryształków lodu.
Tak przygotowane lody przekładamy do miseczek i polewamy sosem tahini.
Sos tahini możemy kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie. W tym celu wystarczy w równych porcjach wymieszać pastę tahini, sok z cytryny oraz syrop klonowy, a całość wzbogacić o owoc granatu i listki mięty do dekoracji.