Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowe lody śmietankowe 

lody

Co można porównać z klasycznymi lodami śmietankowymi? Czasami właśnie taki podstawowy smak jest najlepszy, gdy już mamy dosyć najróżniejszych cukierniczych udziwnień. A najlepsze jest to, że lody przygotowujemy w domu bez użycia żadnej maszyny i bez jajek. 

Składniki: 

  • 400 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego 
  • 500 ml śmietany 36% tłuszczu, schłodzonej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Sposób przygotowania: 

Mleko i śmietana muszą być schłodzone w lodówce. Jeżeli zabieramy się za ubijanie, to powinny być bardzo zimne. 

Najpierw śmietanę należy wlać do wysokiej miski albo do misy robota planetarnego, jeżeli akurat nim dysponujemy. Teraz ubijamy mikserem ustawionym na średnią wysoką moc do chwili, aż śmietana będzie gęsta na tyle, że no wierzchołku ubijaczki stworzy się miękki szczyt. 

Śmietana powinna być ubijana właśnie do chwili opadających wierzchołków, czyli nie można jej ubijać na całkiem sztywno. 

Teraz do tak ubitej śmietany należy wlać słodzone mleko skondensowane. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do pojemnika. Ten ostatni należy zakryć i zamrozić na minimum 6 godzin. Najlepiej takie lody zostawić na całą noc. 

Powiązane posty