To danie, bardzo rozpoznawalne w kuchni chińskiej, wbrew pozorom nie jest zbyt trudne w przygotowaniu. Wszystkie składniki możemy znaleźć w każdym markecie, a do przyrządzenia dania nie są wymagane specjalne umiejętności. Wystarczy zgromadzić niezbędne produkty i postępować krok po kroku tak, jak to wskazano w przepisie.
SKŁADNIKI:
SOS:
- ananas – 60 g
- cukier – 2 łyżeczki
- groszek, mrożony – 55 g
- koncentrat pomidorowy – 30 g
- marchew – 0,5 szt.
- mąka ziemniaczana – 10 g
- olej rzepakowy – 20 ml
- sos sojowy – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- woda – 150 ml
- pędy bambusa – 25 g
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- ocet ryżowy – 1 łyżka
ŁOSOŚ:
- jajko – 1 szt.
- mąka ziemniaczana – 160 g
- olej rzepakowy – 100 ml
- łosoś filet, bez skóry – 500 g
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy obrać marchewkę. Potem kroimy ją w drobną kostkę. Podobnie postępujemy za ananasem. Pędy bambusa natomiast musimy posiekać w krótkie paski.
Łososia musimy najpierw oczyścić i osuszyć. Wówczas filet należy położyć skórą do dołu. Mięso nacinamy w kratkę w równych odstępach. Powinny to być odstępy mniej więcej 1,5 cm. Podczas nacinania uważajmy, aby nie przeciąć skóry.
Rybę przyprawiamy solą, a następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, a potem w mące ziemniaczanej. Następnie łososia będziemy smażyć w woku na oleju. Powinna to być temperatura 70°C. Smażyć będziemy jednak krótko. Wystarczą 3 minuty do momentu, aż ryba zacznie się rumienić. Następnie wyjmujemy ją i odsączamy na ręczniku papierowym.
Potrzebna będzie jeszcze patelnia. Na niej podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy, a następnie dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa. Podsmażanie tych składników powinno trwać około 2 minuty.
W kolejnym kroku do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy, ocet, wodę cukier oraz sól. Składniki powinny się gotować przez krótką chwilę. Potem dodajemy ananasa, a sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Znów wszystkie składniki musimy zagotować, a następnie dodać olej sezamowy. Po chwili zdejmujemy z ognia.
Pozostaje ułożyć filet na talerzu i polać sosem.