Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapka Katsu Sando

kanapka z mięsem

W tej japońskiej kanapce na nowo można odkryć soczystość mięsa, a całość doprawiona jest smakiem sosu Tonkatsu. Zaletą przepisu jest to, że większość składników stosowanych jest w kuchni polskiej powszechnie, a więc nie będziemy mieli problemu z przygotowaniem potrawy. 

Składniki: 

  • 80 g sosu tonkatsu
  • 400 g schabu środkowego 
  • 100 g panierki panko
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej 
  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki kolendry 
  • 200 ml oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy pokroić schab. Niech będą to plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na 15 minut. 

Mięso panierujemy, używając odpowiedniej kolejności – najpierw mąkę, potem jajko, a na koniec panierkę panko. Smażymy, aż nabierze rumianego koloru. 

Chleb należy posmarować masłem, a także sosem tonkatsu. Na kromki kładziemy usmażone kotlety, a na górę liść sałaty. Teraz całość przykrywamy drugą kromką i dociskamy. 

Na koniec odkrawamy skórkę z kanapek i kroimy je na pół. Na góry sypiemy kolendrę. 

Powiązane posty