Czyż nie pokochaliśmy w Polsce kuchni włoskiej? W końcu uwielbiamy makarony, a więc może przyszedł czas, aby przygotować to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań. Makaron alla carbonara z guanciale posmakuje każdemu.
Składniki:
- makaron spaghetti – 340 g
- jajko – 2 szt.
- żółtko jaja kurzego – 3 szt.
- ser pecorino – 60 g
- guanciale – 250 g
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie łyżka cedzakowa i chochla. Wcześniej należy też zetrzeć ser na drobnych oczkach.
W pierwszej kolejności kroimy guanciale, ale na drobną kostkę i smażymy na patelni na niedużym ogniu. Czekamy, aż kolor zrobi się złocisty, a tłuszcz się wytopi. Teraz potrzebna będzie łyżka cedzakowa. Z jej użyciem wyławiamy skwarki z tłuszczu. Odstawiamy patelnię z tłuszczem (przyda się później).
We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron (al dente). Pamiętajmy, aby pod sam koniec gotowania odlać mniej więcej pół chochli wody. Teraz do miski dodajemy jajka, żółtka i starty ser. Dodajmy także sporo pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ma powstać dość gęsta pasta.
Następnie bierzemy wcześniej używaną patelnię i wkładamy do niej ugotowany makaron razem z wodą (wcześniej odlaną). Należy składniki przez chwilę podsmażać na niedużym ogniu, nieustannie mieszając. Potem wyłączamy ogień. Masa serowo-jajeczna ląduje na patelni, a my wciąż energicznie mieszamy. Robimy to, aby makaron był całkowicie pokryty masą.
Tak przygotowany makaron można już kłaść na talerze. Doprawiamy jeszcze pieprzem i solą i oprószamy guanciale.