Każdy, kto zna kuchnię włoską, doskonale wie, że już nawet z kilku składników można wyczarować wspaniałe danie. Wystarczy, że mamy trochę makaronu i parmezanu. Obiad w zasadzie może być już gotowy i na pewno będzie smakować wszystkim.
Składniki:
- 500 g makaronu fettuccine
- 200 g masła
- 200 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron jak zwykle gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętajmy, aby odlać pół szklanki wody, w której gotował się makaron.
Teraz na patelni roztapiamy masło i sypiemy starty parmezan. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Ser ma się roztopić i połączyć z masłem. Teraz wlewamy wodę wcześniej odlaną i doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy.
Następnie dodajemy odcedzony makaron i znów mieszamy w ten sposób, aby makaron był dokładnie pokryty sosem. Danie podgrzewamy na średnim ogniu mniej więcej przez 3 minuty.
Makaron podajemy posypany startym parmezanem no i naturalnie świeżymi ziołami.