Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z parmezanem i masłem 

makaron

Każdy, kto zna kuchnię włoską, doskonale wie, że już nawet z kilku składników można wyczarować wspaniałe danie. Wystarczy, że mamy trochę makaronu i parmezanu. Obiad w zasadzie może być już gotowy i na pewno będzie smakować wszystkim. 

Składniki: 

  • 500 g makaronu fettuccine 
  • 200 g masła 
  • 200 g startego parmezanu 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Makaron jak zwykle gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętajmy, aby odlać pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

Teraz na patelni roztapiamy masło i sypiemy starty parmezan. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Ser ma się roztopić i połączyć z masłem. Teraz wlewamy wodę wcześniej odlaną i doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy. 

Następnie dodajemy odcedzony makaron i znów mieszamy w ten sposób, aby makaron był dokładnie pokryty sosem. Danie podgrzewamy na średnim ogniu mniej więcej przez 3 minuty. 

Makaron podajemy posypany startym parmezanem no i naturalnie świeżymi ziołami. 

Powiązane posty