Jeżeli uwielbiacie makarony, a jednocześnie chcecie jadać zdrowo, to ten przepis na pewno na stałe zagości w Waszej diecie. Potrawę przygotowujemy bardzo szybko, a dodatkowo na talerzu prezentuje się kolorystycznie. Wszystko dzięki kontrastowi pomidorków i zielonego pesto.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
SKŁADNIKI NA ZIELONE PESTO:
- 2garści rukoli (może być też roszponka lub inna zielenina)
- 20 g tartego parmezanu
- 2 łyżki płatków migdałowych (lub orzeszków piniowych)
- 0.25 ząbka czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy wodę, a następnie wrzucamy makaron na mniej więcej 10 minut. Najważniejsze, aby ugotował się al dente.
Kluczowe w tym przepisie jest pesto. Blendujemy więc rukolę, ale może to być także roszpunka, czy też szpinak. Jeżeli widzimy, że pesto wyszło zbyt gęste, to nie jest to żaden problem, ponieważ wystarczy tylko dodać trochę oliwy.
Teraz pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę na plasterki.
Ugotowany makaron odcedzamy i bardzo dokładnie mieszamy z pesto. Wykładamy na talerz, a następnie kładziemy pomidorki i mozzarellę.