Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z sosem amatriciana i guanciale 

Makaron z sosem amatriciana i guanciale 

Czy makaron zawsze musimy przygotowywać w taki sam sposób? Jeżeli chcemy odkryć rzeczywiście całkiem nową paletę smaków, warto poznać ten włoski przepis. Makaron maccheroni  z sosem amatriciana to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników węglowodanów. A dodatkowym urozmaiceniem są kapary. 

Składniki: 

  • 100 g guanciale 
  • czosnek 
  • pomidory z puszki 
  • kapary 
  • makaron maccheroni 
  • ser pecorino 
  • oliwa z oliwek 
  • pieprz czarny 

Sposób przygotowania: 

Guanciale musimy pokroić w cienkie plastry, a potem w słupki. Następnie mięso przekładamy na patelnię i smażymy na niewielkim ogniu. Pamiętajmy, aby co jakiś czas mieszać. Smażymy do momentu, aż tłuszcz się wytopi a guanciale zmieni barwę na złotą. Skwarki zdejmujemy z patelni. 

Teraz musimy pokroić czosnek w cienkie plasterki. Podsmażamy na patelni na tłuszczu, który pozostał z poprzedniego smażenia. Jak czosnek zacznie już pachnieć, dodajmy pomidorki pelati. Puszkę po pomidorach zalewamy do 1/4 wysokości wodą. Płuczemy ścianki i wlewamy do sosu. Teraz gotujemy składniki na niedużym ogniu przez około 10 minut. 

Pod koniec gotowania dodajemy kapary i zmniejszamy ogień do minimum. Równolegle gotujemy makaron tak, aby po ugotowaniu był al dente. 

Gdy sos będzie już zredukowany, dodajemy do niego ugotowany makaron. Składniki oprószamy startym na tarce serem pecorino, po czym dokładnie mieszamy. Tak przygotowane danie przekładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Na górę sypiemy podsmażone guanciale. 

Powiązane posty