Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z sosem borowikowym

Makaron z sosem borowikowym

Wyborny przepis na makaron z sosem borowikowym prosto z Włoch. Wprowadź do swojej kuchni nieco słonecznych klimatów dzięki temu wybornemu daniu.

Składniki

  • Gniazdo makaronu wstążki (8 sztuk)
  • Ugotowane grzyby pokrojone w paski (8 sztuk)
  • Sos borowikowy (1 opakowanie)
  • Posiekana cebula (1 sztuka)
  • Żółtko jajka (1 sztuka)
  • Śmietana kremówka (3 łyżki)
  • Posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
  • Rozgniecione ząbki czosnku (2 sztuki)
  • Masło (2 łyżki)
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

Grzyby z czosnkiem i cebulą dusimy na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem przez kilka minut. Pilnujemy, żeby się nie przypaliły. Sos borowikowy łączymy z żółtkiem i śmietaną. Dodajemy go do grzybów i całość dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem (wedle uznania, o ile jest taka potrzeba).

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz wystarczy, że przełożymy makaron na patelnię, dokładnie wymieszamy i gotowe. Makaron z sosem nakładamy na talerze i podajemy do stołu.

Powiązane posty